Srovnání palmového vosku s parfínem:
- má vyšší bod tání, cca 80 °C
- má vyšší rozpínavost, díky tomu se lépe vyklepává z forem
- při hoření nečadí
- při tuhnutí vytváří na povrchu velmi dekorativní vzor
- je křehčí - hrany se snadno poškodí
- k obarvení potřebuje mnohem větší dávku barviva a výsledná barva se dosti liší od barvy parafínu
Mícháním palmového vosku s parafínem lze ovlivňovat krystalizaci
a výsledný vzhled vosku, není to ale úplně bez problémů. Na fotce s modrými svíčkami je ta levá
složena ze směsi 1:1 (parafín byly ruské šupinky bez jakýchkoliv
aditiv), krystalizace je velice zajímavá, ale pnutí svíčku doslova
roztrhalo. Prostřední svíčka obsahuje 30% objemových dílů parafínu
(ruské šupinky bez aditiv), na hranách se bohužel objevily vady,
nejspíš z důvodu absence aditiv. Svíčka vpravo je z čistého palmového
vosku.
Fotka s černými svíčkami
dokumentuje pokusy s aditivovaným voskem (20g canditivu
standard a 2 lžíce palmového
stearinu na 800ml roztaveného vosku). Svíčka vlevo obsahuje 1/4
objemu aditivovaného vosku, prostřední 1/8 a napravo je opět čistý
palmový vosk. Relativně malý rozdíl mezi 1/4 a 1/8 způsobil zásadní
rozdíl ve vzhledu svíčky, domnívám se, že opakovatelnost vzhledu při
měření roztaveného vosku v kádince a ještě při neurčité teplotě nebude
optimální. Pro další experimenty by bylo asi vhodnější pracovat
s přesnou váhou a voskem v pevném stavu.
|